Elke ochtend om 8u30 gaat onze klasdeur open. De eerste schoolweek mogen kleuters van de Annaklas een kwartiertje voor de schoolbel rinkelt al naar binnenkomen om te wennen aan de nieuwe klas. Vanaf de tweede week nemen de kleuters afscheid op de speelplaats. De juf zal hen daar vanaf 8u15 opwachten.

We willen ook dit schooljaar graag werk maken van stiptheid bij de start van de schooldag. Dat wil zeggen dat ook van de kleuters verwacht wordt dat ze, net zoals alle andere kinderen, om 8u30 op school zijn zodat ze samen met de juf naar binnen kunnen gaan.

Tijd om afscheid te nemen… Een kort, duidelijk afscheid met hele dikke knuffel en zoen maakt het uw kleuter gemakkelijker dan steeds weer nog een zoen, nog een knuffel…
Op het pleintje doen de kinderen eerst hun jas uit en hangen die aan de kapstok met daarboven hun symbooltje.
Daarna gaan ze aan de slag met hun schooltas. Koek/fruit, drankjes en heen- en weermapje worden op de juiste plek gelegd. De juf helpt waar nodig.

En dan gaan ze de klas binnen. Tijdens het vrij spel krijgen de kleuters de kans om een beetje te ontdooien na de overgang van huis naar school, er is tijd voor een persoonlijk babbeltje met de juf of even op de arm bij het afscheid nemen, en natuurlijk wordt er al veel gespeeld.
Tot 9 uur… dan horen we het opruimlied en ruimen we alles op !

Iedereen zit nu in de kring op de bank. Daar start het dagelijks onthaalritueel:
* een goeiemorgenlied
* kijken welk weer het is buiten (met een weerman/-vrouwliedje) + welke dag is het ?
* we zeggen goeiedag aan Anna en vaak heeft ze iets meegebracht
* we doen een babbeltje met elkaar
Na het onthaalritueel is het tijd om wat te bewegen want lang stilzitten lukt nog niet.
Wanneer iedereen weer zit is er even tijd voor een activiteit die wat meer concentratie vraagt bv. een verhaal, een waarneming, een wiskundespelletje, enzovoort.
Soms een grote groep en soms splitsen we in kleine groepjes; een paar kleuters blijven in de kring bij de juf en de anderen gaan spelen.

Rond 9u20 is er tijd voor een fruitmomentje.  De kleuters worden gestimuleerd om zo veel mogelijk zelf te doen.  Dat gaat van doosje open maken, bananen openen tot halve bekers water vullen.  Wie klaar is mag zijn jas aandoen want na het fruitmomentje gaan we buiten spelen op de speelplaats.

Na de speeltijd gaan we in hoeken spelen.

De kleuters vlinderen bij het begin van het schooljaar nog vrolijk rond in de klas.  Na een paar weken zal de juf al eens hier en daar een hoekje sluiten, eens zelf kiezen waar een kleuter voor even moet gaan spelen, tot de kleuters tot kiezen komen en met de time-timer (een soort wekker) aan het einde van het schooljaar zo’n 15 minuten in een hoek blijven om te spelen.  Aan een paar hoeken hangen kettingen die aangeven hoeveel kinderen er in een hoek kunnen spelen.  Zijn alle kettingen weg dan moeten kleuters een ander hoekje kiezen.

Ondertussen neemt de juf een klein groepje bij zich om te knutselen of een andere activiteit te doen.

Het opruimlied zorgt ervoor dat de klas er rond 11u40 weer “spik en span” bijligt 😉

We gaan nog even in de kring zitten voor een kort spelletje, liedje of versje en nemen dan tijd om allemaal te gaan plassen.  Wie een warme maaltijd eet moet ook zijn jas aandoen, wie boterhammen eet blijft bij juf Ines op het pleintje.

Na het eten gaan alle kleuters spelen op de speelplaats tot het belsignaal de start van de namiddag inluidt.  Deze keer gaan we na het uitdoen van de jassen direct in de kring zitten voor een activiteit die wat aandacht vraagt om ons daarna weer te verspreiden over de klas.

De speeltijd om 14u30 zorgt ervoor dat we wat frisse lucht krijgen waarna we een koekje eten en water of een drankje drinken.  De dag sluiten we af met een rustig spelletje, een verhaaltje, een gesprek over de voorbije dag, …

Wist je dat ?

We maar één gezamenlijk plasmoment hebben op een dag ? En dat omdat het belangrijk is voor de ontwikkeling van de blaas van je kleuter.

Kinderen die tussendoor dorst hebben zelfstandig hun beker of fles uit de kast halen en die mogen vullen aan de kraan ?

We twee keer per week gaan sporten ?  Een keer op woensdagvoormiddag met juf Kimberley en een keer op donderdagvoormiddag met juf Kali.

We één keer per maand geen fruit moeten meebrengen op woensdag ?  Dan is er een speciale fruitdag en dan koopt de juf fruit voor de ganse kleuterblok dat in stukken wordt gesneden door een paar lieve ouders/grootouders.

Dat de deurtjes niet alleen op vrijdag opengaan om in de andere klassen te spelen maar ook vaak op dinsdagnamiddag tussen de peuterklas en onze klas.

We heel vaak samen met juf Sara activiteiten doen; elk met zijn eigen doelen en accenten maar toch gezellig samen.  En het maakt de overstap van de peuterklas naar de 1e kleuterklas weer wat kleiner.

Al heel wat kinderen zelf de rits van hun jas kunnen dichtmaken !  Denk je daaraan bij de aankoop van een nieuwe jas ?  Hoe makkelijker de rits, hoe sneller een kleuter die zelf kan dichtmaken !